De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Voorspellingsinterval en betrouwbaarheidsinterval

Hallo, ik heb een vraag: Ik heb enquetes verstuurd naar alle medewerkers (136) van een verzorgingshuizen. Van deze enquetes heb ik er 81 teruggekregen. Mijn berekening was als volgt:
Locatie M.: We gebruiken dezelfde berekening waarvan we uitgaan van een respons van 81. In het geval van locatie M. is de maximale fout 6,9% en het betrouwbaarheidspercentage 95%. De berekening is als volgt:
a = 1.96  x    50 x 50  x   136 - 81  = 6.9 %
81 136
Commentaar docent: je steekproefberekening klopt niet. Hoe kan ik een steekproefberekening maken als ik alle medewerkers enqueteer?
Ik hoop dat iemand een begrijpelijk antwoord heeft. Alvast bedankt!

Antwoord

Tja, ik deel de mening van je docent niet. Ik denk dat je een prima keus gemaakt hebt.
Een steekproefgrootte berekenen heeft alleen zin als je besluit maar een deel van de populatie te benaderen en je je daarom afvraagt hoeveel respons je daaruit nodig hebt.
Jij kiest er (terecht) voor om hier de hele popuatie te ondervragen. Met de formule bereken je achteraf wat bij jouw respons de MAXIMALE FOUT in de percentages uit je steekproef kan zijn. Je past daarop ook terecht een correctie voor eindige populaties toe (al staat daarbij onder de streep wel een N-1 dus 135). Je respons is ook nog eens prima.
Ik zou het op precies dezelfde manier uitgevoerd hebben. Investeer wat tijd om je docent uit te leggen wat je precies doet. En blijft hij/zij dan toch bezwaar maken, schakel dan gewoon een collega in die het wel begrijpt.

Succes
JaDeX

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Statistiek
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:18-5-2024